Tilbage til forsiden
Vine Hedvin Spiritus Øl Mjød Kaffe The Delikatesser Gavekort Erhverv Arrangementer Rengøringsprodukter
 
Midgårds Øl

"Navnet antyder, at det er en øl - det er det da også, men faktisk kun delvist. Midgård Øl er nemlig fremstillet som en blanding af øl og mjød. Mjød er en gæret drik på honning, som sammenlignet med øl er betydeligt stærkere i alkohol, og som indeholder en hel del restsukker, som ikke er omsat til alkohol. Mjød er altså er stærk og sød drik uden kulsyre, som i Midgård Øl kombineres med nogle af de bedste karaktertræk fra øl, nemlig kulsyre, lavere alkohol, mindre sukker og en vis bitterhed.

Midgård øl er fremstillet af ca. 4 dele øl og 1 del mjød. Mjøden er Gammel Dansk Mjød (tilsat ingefær) fra Dansk Mjød A/S, mens øllet er brygget specielt til denne drik af Ørbæk Bryggeri på Fyn.

Resultatet er en sødme, som i forhold til hvad der er normalt i øl, er udtalt. Det er sjældent at finde øl, der er så søde som denne, selv oppe i den høje ende af alkoholskalaen, hvor vi normalt finder de sødeste øl. Men sødmen holdes på plads af bl.a. kulsyren, som der er forholdsvis meget af, øllet bruser voldsomt i munden, og det fungerer fint i forhold til sødmen idet munden nærmest bliver renset af de mange bobler.

Bitterheden, som dog ikke er voldsomt udtalt, er også med til at holde sødmen på plads. Desuden har øllen en skjult side: en ingefæragtig varme (det ikke er voldsomt meget, men dog mærkbart), som lidt på samme måde som bitterheden opløser sødmen og gør denne behagelig.

Øllet skummer højt under opskænkningen - det er et resultat af det høje kulsyretryk. Hvis man gerne vil bevare det meste af kulsyren i drikken, så skal der altså hældes lidt forsigtigt i et glas, der ikke er alt for dybt. Skummet, som er relativt stabilt, har en indbydende lysebrun farvetone. Drikken selv er ravgylden og let uklar; den er tydeligvis ikke filtreret.

I aromaen blandes det gode fra øl og mjød. Honningduften er umiskendelig, men samtidig mærker man humlens græsagtige, let støvede elementer, citrusfrugt (skallen af grape), en antydning af ingefær og en markant frugtagtig duft i retning af den søde duft af modne meloner (det er jo nok ikke uden grund af en af sommerens sødmefyldte meloner kaldes honningmelon).

I munden blander disse mange aromaer sig og forstærkes af alkoholen, samtidig med at sødmen, kulsyren og bitterheden fuldender billedet af en meget sammensat drik. Det er en sødmefuld og brusende (berusende?) øl, frugtig og vinøs som en sød mousserende vin.

I eftersmagen, efter at øllet er sunket, mærker man øllets bitterhed på tungen, men samtidig kommer den igen en antydning af noget varmt fra ingefæren.

Drikken tager ikke væsentlig skade på aromaen af at blive serveret relativt kold, idet aromabilledet selv ved afkøling til 10 grader eller derunder stadig er markant. Midgård Øl kan derfor serveres relativt kold, f.eks. 7-8 grader, idet køligheden sammen med kulsyren forhindrer sødmen i tage over.

I forbindelse med måltidet bør Midgård Øl komme først eller sidst - midt i måltidet er den svær at have med at gøre, fordi den på grund af styrken og sødmen risikerer at overvælde aromaer og smagsindtryk i retterne. Men den fungerer flot som en spændende aperitif (serveret i champagneglas med melonterninger som tilbehør), og den vil også passe fint sammen med stærke oste."

Pris: DKK 74.75
+ pant 1.00
pr.fl. 75 cl.
NB! pris v/2 fl. 75 cl. kun 70.00
+ pant 1.00 pr. fl. 75 cl.
Bestil:fl. 75 cl.

Angivne priser er DKK incl. 25,00% moms.
Forbehold for fejl, mellemsalg og afgiftsændringer.

Vis alle varer:
Dansk Mjød A/S
 
Jernbanegade 36 - 4690 Haslev - Telefon 56 39 70 45 - Email: info@toenden.dk
CVR-nr. 38050141